3D meting Hengelo

3D meting Hengelo

Van laserscan puntdata naar IFC model

In opdracht van Plegt Vos Oost (Hengelo) voeren wij een 3D meting uit van de gevel waar The Frame Building tegen aan gebouwd gaat worden. De gevel en het binnenplein dienen 3D / IFC in beeld gebracht te worden.

Het doel van de meting is de bestaande, aangrenzende, bebouwing in kaart te krijgen om zo mogelijke knelpunten tijdig vast te stellen.

Uitvoering

Wij hebben met een statische laserscanner de gevels en de binnenplaats ingemeten. Vervolgens hebben wij de data verwerkt tot een IFC model welke geïmporteerd kan worden in de BIM applicatie.

Scandata, bestaande uit lossen punten (pointcloud), werkt niet altijd in programma’s die niet ingericht zijn om met punten te werken. Bij BIM applicaties is de IFC een standaard uitwisselingsformaat, maar in de metrologie was IFC tot voor kort uitzonderlijk.

Kempkes Landmeten is in staat om scandata te verwerken tot een IFC bestand welke volledig compatible is met de BIM applicaties. Tijdens de omzetting van scandata naar IFC worden aan de hand van de datapunten kleine driehoekige vlakken gemaakt. Hierbij kan het gewenste detailniveau worden ingesteld waarbij een hoger detailniveau meer en kleinere vlakken geeft. In de uiteindelijke IFC zullen alleen vlakken bestaan. De punten zijn verdwenen.