Medewerker aan het woord

header11 - Kempkes Landmeten

Medewerker aan het woord – Richard

Medewerker aan het woord – Richard

Medewerker aan het woord: Richard van den Toorn

Richard is een man van de praktijk en verteld graag hoe het allemaal begon:

Mijn naam is Richard van den Toorn en ik ben senior maatvoerder bij Kempkes Landmeten.

Ik ben vader van 2 zoons Luuk van 11 jaar en Daan van 7 jaar en woon sinds februari samen in een samengesteld gezin in Gendt met mijn vriendin Lonneke en haar zoons Tijn en Bob.

Opleiding

In 2002 begon ik als 17 jarige stagiair vanuit Helicon MBO Velp bij Kempkes Landmeten. In die tijd bestonden we uit een klein clubje van een man of 8 (die goede oude tijd).

Bij Helicon Velp (nu Yuverta) heb ik de opleiding Land Water en Milieu (nu watermanagement) afgerond. Bij Kempkes Landmeten was ik de allereerste stagiair die ooit is begonnen en na mij zouden er nog velen volgen…

Na mijn eerste stage periode kon ik er vakantiewerk doen en Johan en Rob assisteren met hun projecten. Dat beviel me uitstekend.

In mijn laatste jaar van mijn 3 jarige MBO opleiding moest ik een stage plek zoeken wat tevens mijn afstudeerproject werd en zo kwam ik weer bij Kempkes terecht.

De keuze

Nadat ik mijn opleiding heb afgerond. Kwam de vraag wat ga ik doen met mijn leven.

Thuis was ik samen met mijn broer en zijn gezin een geitenboerderij (daar had ik mij intussen ook in gespecialiseerd) aan het opstarten of kies ik de richting van het landmeten.. Rob had mij intussen ook een aanbieding gedaan… en zo geschiede het…

Heb daarna nog een jaar Hbo-opleiding landmeetkunde gedaan op de Scutos ROC in Utrecht: een combinatie van 4 dagen werken en 1 dag school.

Werkervaring

Nu bijna 20 jaar verder ben ik binnen het bedrijf gegroeid van assistent tot senior maatvoerder.

Veelal heb ik mij buiten verder ontwikkeld. Ik had vroeger niks met computers en nu is het nog steeds niet altijd mijn ding dus mijn focus lag vooral buiten.

Zo heb in verschillende takken van het landmeten/maatvoeren mee gelopen van wegenbouw tot kadaster en van het spoor tot de bouw. En op dat laatste ben ik mij steeds meer gaan specialiseren.

Op mijn 22e deed ik mijn 1e maatvoering klus alleen: uitzetwerk van 4 appartementen in Arnhem. Intussen heb ik een hoop mooie klussen mogen en kunnen doen.

Projecten

Een paar mooie klussen die ik heb gedaan en waar ik trots op ben:

 • 2015 : De infra rondom station Arnhem Centraal en Paté (Ad van Maren maatvoering en de BAM)
 • 2016 – 2017
  Hurk, Friso : Nieuwbouw Danone Nutricia fabriek in Haps maatvoeren en voorbereiden.
 • 2019 – 2020
  Friso, Unica : Opleidingscentrum / bunker van de JSF op vliegbasis Volkel
  Totale maatvoering in 3D, voorbereiden en maatvoeren.
 • 2020 – 2021
  Ten Brinke : Project Vredeoord Eindhoven
  4 kantoorgebouwen Philips transformeren tot 4 appartementen met 144 balkons aan de buitengevel.
  3D Maatvoering.
 • 2021 – 2022
  Politie meldkamer 112 Oost Apeldoorn. Voorbereiden en maatvoering 3D gebouw en infra.
 • 2021-heden
  Plegt Vos : Project The Frame Building Totale maatvoering van Amsterdam Appartement van 16 verdiepingen

Bij de projecten ben je als het ware de rechterhand van de uitvoerder. Zonder maatvoering kunnen de bouwvakkers tegenwoordig niks. Je stuurt als het ware een hele ploeg aan.

Bij de nieuwbouw van de Danone Nutricia fabriek heb ik veel geleerd van mijn collega maatvoerder op het werk. Deze maatvoerder had ervaring met grote projecten en wist wat er allemaal bij komt kijken en dat vooruit denken op zulke projecten van groot belang is. Door goede samenwerking (een klik) hebben we dat project tot een mooi einde kunnen brengen.

3D Maatvoering

Op nieuwbouw project Volkel werd er voor het eerst gevraagd of we konden maatvoeren vanuit 3D dat was rond die tijd in opkomst en is de toekomst! Ik heb dat met beide handen aangepakt.

De reden om het gebouw in 3D te maatvoeren was omdat er veel ankers in buitengevels kwamen en elektra in de wanden. Hierbij was een goede samenwerking met verschillende onderaannemers van belang elektricien, staalboer, hoofdaannemer, betonbouwers.

Door duidelijke afspraken te maken hoe ik werk en hoe de desbetreffende aannemer de gegevens en/of de punten in het werk aangebracht wil zien, zorgen we voor een eenduidige weergave en voorkomen we interpretatiefouten.

Ambitie

Voor nu en in de toekomst is werken in 3D de juiste keuze.

Mijn ambities: je bent nooit te oud om te leren en nieuwe technieken zijn altijd leuk.

Als ik zelfstandig een eigen project kan voorbereiden en uitzetten ben ik een tevreden man.

De grotere projecten blijven een uitdaging omdat de deadlines natuurlijk steeds gehaald moeten worden en het lijkt soms dat opdrachtgevers snelheid boven kwaliteit verkiezen. Daar moet je staan voor je product. Een bouw blijft hectisch doordat veel tegelijk moet gebeuren en als maatvoerder moet je maneuvreren tussen alle obstakels op de werkvloer. Daarom vind ik juist als maatvoerder de kleinere maar zeker wel complexere projecten zo leuk!

Ik zie uit naar de nieuwe ontwikkelingen in 3D en pas ze vervolgens graag in de praktijk toe.

Groet,

Richard van den Toorn
Senior Maatvoerder