Medewerker aan het woord

header11 - Kempkes Landmeten

Medewerker aan het woord – Frans

Medewerker aan het woord – Frans

Medewerker aan het woord: Frans

Aan het woord is Frans Hooghiemstra. Frans is sinds 2015 bij ons als Kadastraal landmeter.

Ik ben Frans en woon samen met mijn vrouw Janny en mijn zoon van 15 en dochter van 12 in Oudebildtzijl, een dorp gelegen bij de Waddenzee.

Hobby’s

Ik mountainbike graag in de bossen en het natuurgebied van Appelscha en Lauwersmeer. Vroeger voetbalde ik veel maar tegenwoordig ben ik meer een passief sportliefhebber. We bezoeken graag musea en dan met speciale interesse voor de tweede wereldoorlog.

Onlangs hebben we een metaaldetector gekocht en daarmee oude objecten als een musketkogel en een romeinse munt gevonden. Het gebied waar ik woon is rond 1500 middels een dijk ingepolderd.

Vakinhoudelijk blijf ik ook graag op de hoogte. Ik informeer me middels het vakblad Geo-Info, websites van leveranciers en diverse landmeetkundige YouTube kanalen.

Wanneer ben je begonnen

Sinds begin 2015 ben ik werk bij Kempkes Landmeten. In mijn functie als senior landmeter ben ik hoofdzakelijk werkzaam in het kadaster team. Kempkes is een landelijk opererend bedrijf maar mijn werkgebied is Noord Nederland en dan voornamelijk Groningen, Friesland en Drenthe.

Opleiding

Mijn opleiding heb ik gevolgd aan de Bosbouw Cultuurtechnische School te Velp in de begin jaren negentig waar cultuurtechniek en landinrichting werd gegeven. Een onderdeel van de opleiding was ook landmeten. Daardoor ben ik specifiek de landmeetkunde ingerold en daar heb ik geen dag spijt van.

Het uitwerken van de landmeetkundige metingen naar een kaart gebeurde in die tijd meestal nog handmatig, maar dat was ook juist de periode dat het digitale tekenen middels CAD zijn intrede deed.

Waar is de interesse ontstaan voor landmeten

Mijn landmeet carrière is begonnen in 1996 waarbij ik een periode voor het Kadaster in Leeuwarden heb gewerkt. De jaren daarna was ik landmeter bij een waterschap en vervolgens werkzaam voor het kadaster in Amsterdam. In de begin jaren was ik landmeet-assistent waarbij de taak bestond uit het meten van grenzen. In die rol was ik zowel buiten voor de opname als binnen om veldwerk uit te werken.

Frans in 1997

De kleinere metingen gingen destijds op basis van meetlijnmethodes in plaats van de huidige Total Station of GPS apparatuur. De nieuwe grenzen maakten we zichtbaar met jalon stokken en middels meetlijnmethode werd de nieuwe grens vastgelegd aan de nabije gebouwen. Dit gebeurt door twee personen: de hoofdlandmeter en zijn assistent; het veldwerk werd op papier vastgelegd.

Tegenwoordig gaat dit met behulp van GPS en Total Station en wordt het uitgevoerd door 1 man en papier is vervangen door digitale apparatuur.

Mijn rol

In ons management systeem staan de dossiers ingepland die ik die week inwin. Deze dossiers bereid ik dan voor zodat ik een indruk heb van taak, de locatie en de belanghebbenden.

Voordat ik ga meten is het belangrijk dat de nieuwe grens goed wordt aangewezen in het terrein. De nieuw aangewezen grens wordt dan ingemeten en daarbij worden ook een aantal referentiepunten gemeten zoals hoeken van gebouwen. Dit ten behoeve van het inpassen van de meting in de kaart, maar ook voor toekomstige grensreconstructies. Dit vastleggen gebeurt middels richtingen en afstanden.

De jalon stokken die vroeger werden gebruikt worden af en toe nog ingezet om de grens zichtbaar te maken in bijvoorbeeld een bosgebied. Ook om de opzet van de meting overzichtelijk te maken zijn ze een handig hulpmiddel.

Mijn rol is hoofdzakelijk de aanwijs, het meten en doorrekenen van de meting. Wanneer de planning het toelaat doe ik ook tweede fase berekening.

Wat maakt jouw werk zo leuk?

Dat geen dag hetzelfde is en ik op veel locaties kom maakt mijn werk erg leuk.

De ene keer sta je tot je middel in het onkruid van een volkswijk, de andere keer in een bos gevolgd door een dierentuin. Ook ben ik voor mijn werk regelmatig op bezoek bij de Waddeneilanden.

Ik wordt blij van improviseren en zo efficiënt mogelijk meten en om dit zonder problemen tot een goed resultaat te brengen. Recentelijk heb ik 70 verificatieposten gemeten in een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard. Dat vergt een goede aanpak en denkwerk. Als dan de uitwerking foutloos gebeurt ben ik een tevreden man.

Af en toe doe ik ook traditionele landmeet werkzaamheden zoals waterpassen of het meten van profielen. Zo blijf je in de breedte landmeetkundig bezig.

Nieuwe Technieken

De nieuwe technieken zoals de GPS van Leica die in scheefstand kan meten is recente ontwikkeling die het werk erg praktisch maakt. Dat soort ontwikkeling volg ik graag. Ook de resultaten van fotogrammetrie en de beelden gemaakt met een drone blijf ik mooi vinden.

We staan nooit stil
Kempkes is een specialist op kadastraal gebied: onze landmeters hebben het kadaster certificaat om de aanwijs te halen en splitsingen te verwerken. Door moderne apparatuur en de doorontwikkeling van eigen software wordt het product steeds beter.

Erg prettig is ook dat er wordt geluisterd naar verander voorstellen: aanpassingen worden vaak vlot doorgevoerd. Je hebt dus ook een rol in de doorontwikkeling van het bedrijf.

Destijds heb ik het voorstel gedaan van een mobiele werkplek. Dat is inmiddels 5 jaar terug en is nu de standaard geworden. Mooi is ook dat bij elke nieuwe meetbus wel weer een verbetering is doorgevoerd. We staan letterlijk nooit stil.

Iets over jouw toekomst?

Hetgeen wat ik nu doe bevalt goed. De afwisseling tussen buiten en binnen maken het werk zo fijn dat ik niet anders wil.