Medewerker aan het woord

header11 - Kempkes Landmeten

Medewerker aan het woord – Bas

Medewerker aan het woord – Bas

Medewerker aan het woord: Bas

Aan het woord is Bas de Jong. Bas heeft ruime ervaring op het gebied van landmeetkundig verwerking en is gespecialiseerd in het verwerken van Kadastrale splitsingen. Sinds begin 2016 is Bas bij ons werkzaam.

De werkzaamheden

Zeg Bas, wat doet een kadastraal operator eigenlijk?

Mijn werkzaamheden in het kadasterteam behelzen voornamelijk het verwerken van kadastrale perceel splitsingen. De meting van de landmeter vormt samen met de administratieve informatie het relaas van bevindingen.

Mijn werkplek is zowel op kantoor als thuis waar ik vertoef in de hobbykamer annex bibliotheek.

Landmeten

Na mijn opleiding MBO Civiele techniek ben ik zijdelings de landmeterij ingerold. ‘Zou je eens een tijdje als landmeter willen werken?’ vroeg iemand me eens. Die periode duurt inmiddels al 25 jaar.

Het begon als landmeter in de buitendienst en werd later een gecombineerde buiten- en binnen functie. Door veel praktijkervaring op te doen ervaar je waar je voorkeur naar uit gaat. Toen ik een geschikte wilgenboom tegenkwam, heb ik mijn meetstok er tegenaan gezet en sindsdien is het een volledige binnendienst functie.

De interesse voor het vak is geen toeval. In mijn jeugd tekende ik al kaarten van wegen met het liefst ingewikkelde knoppunten. Dat ik later meewerkte aan de topografische-kaart van Nederland lijkt hierin een verlengde te zijn geweest.

Mijn werkzaamheden op landmeetkundig gebied zijn onder meer de Basiskaart Grootschalige Topografie (BGT, voorheen GBKN), wegbeheer, rioolbeheer en de laatste jaren voornamelijk kadastrale werkzaamheden.

Uitdagingen
Wat maakt je werk zo leuk?

Het mooiste daarin is de ontwikkeling van kaartmateriaal. Nauwkeurigheid en precisie zijn mijn richtpunten. Een meting die zonder mankeren verwerkt kan worden maakt me gelukkig.

Ook grote splitsingen zie ik als een uitdaging. Vaak bevat een meting één of twee splitsingen. Ik verwerkte eens een grotere order: 49 percelen in een nieuwbouwwijk. Uiteraard een grote klus maar de voldoening zat er voornamelijk in dat de meting correct in de ondergrond paste en de order na levering aan het kadaster zonder aanpassingen direct werd goedgekeurd.

Kempkes

De ‘ons kent ons’ mentaliteit en de korte lijnen binnen het bedrijf ervaar ik als erg fijn. Kempkes is een modern bedrijf en gaat met de ontwikkelingen mee. Specifiek voor ons kadastrale werk is een proces managementsysteem ontwikkeld, waarin er procesmatig afgedwongen wordt dat alle data centraal staat en zichtbaar is in welk stadium een kadastrale splitsing of verificatie zich begeeft. Het platform bevat een controlesysteem die direct de verschillen tussen schetsen en metingen aantoont. Dit voorkomt fouten en is tijdbesparend.

Ambitie

Mijn ambitie is om binnen afzienbare tijd senior operator in het kadasterteam te worden en op die manier mijn kennis en ervaring over te brengen aan mijn collega’s.

Wat doe je graag in je vrije tijd?

Samen met mijn vrouw en zoon woon ik in Sint Michielsgestel. Al sinds mijn jeugd heb ik aandacht voor alles wat op rails rijdt, zowel buiten over het spoor als thuis op mijn modelbaan. Ik heb verhalen geschreven die zich afspelen op en rond mijn modelbaan. Sinds de geboorte van onze zoon staat dat op een lager pitje maar nu hij groter en zelfstandiger wordt, borrelt inspiratie op voor nieuwe schrijfsels.

Naast het bezoeken van steden en musea vervult muziek een belangrijke rol in mijn leven, al speel ik zelf geen instrument.